• Racio Praktik s.r.o.
  • Praktický lékař Ostrava - Poruba
  • MUDr. David Svoboda

Redukční diety       Diety u onemocnění trávícího traktu       Dietní opatření u jiných nemocí

 

Redukční diety

1) Racionální vyživa

  • Pravidelná životospráva, strava minimálně 3xdenně, většinu energetického příjmu situovat do první poloviny dne  (dopoledne)
  • Nasycené (živočišné) tuky nesmí tvořit více než 7% denního energetického příjmu
  • Obsah cholesterolu do 200mg/den
  • Zvýšený obsah vlákniny ve stravě (pšeničné otruby, ovesné vločky, celozrnné pečivo, sušené ovoce, ovoce ve slupce, kořenová zelenina, neloupané brambory, luštěniny, sója)
  • Zvýšená konzumace potravin obsahující vitamíny s antioxidačním účinkem (zejména zelenina a ovoce)

2) Nízkocholesterolová dieta

  • Vychází z racionální výživy s důrazem na omezení příjmu nasycený mastných kyselin (zejména tučného masa živočišného původu, možno nahradit sójou),  zvýšení příjmu vlákniny (celozrnné pečivo místo bílého, zvýšení obsahu ovoce a zejména zeleniny, luštěnin a otrub) a zvýšení příjmu rybího tuku (ideálně 3rybí jídla týdně – zejména mořské; ne pangasius, ne rybí prsty)
  • Doporučené potraviny: 
    • Z masa: ryby především mořské, zvěřina, králík, kuře a krůta
    • Sýry s minimem tuku v sušině, bílé jogurty, netučný tvaroh, vaječný bílek
    • Čerstvá zelenina, citrusové plody, jablka
    • Čaj, káva, minerální voda, ovocné šťávy, džusy
    • Hořčice, křen, česnek, cibule, kečup, ocet
    • Oleje s obsahem monoenových mastných kyselin (slunečnicový a zejm. olivový)
  • Doporučené v omezeném množství:
    • Libové hovězí a vepřové maso, šunka s vysokým obsahem masa
    • Polotučné a nízkotučné mléko, sýry, kyselé mléko
    • Vinný střik, nízkostupňová piva
    • Oleje s polyenovými mastnými kyselinami (řepkový, sójový, kukuřičný), malé množství majonézy
  • Nedoporučované potraviny:
    • Vaječné žloutky
    • Hranolky, tučné pečivo (bílé rohlíky, buchty)
    • Plnotučné mléko a tvaroh, kondenzované mléko, tučné a smetanové sýry, plnotučné jogurty
    • Smetana, šlehačka, sádlo, máslo, olej z kokosových ořechů
    • Maso s viditelným tukem, bůček, paštiky, konzervy, vnitřnosti, husa, kachna, mozeček
    • Majonéza
    • Alkoholické nápoje, sladké minerálky, limonády, kakao, koktejly
    • Moučníky, zmrzlina, bonbony

3) Diabetická dieta

  • Snížení energetického příjmu u všech s BMI nad 25kg/m2 (nad 70let nad 27kg/m2) o 2000-4000kJ/den, které by mělo vést k redukci váhy o 1O%výchozí váhy rychlostí 0,5-1kg/týden
  • Zvýšení energetického výdeje zvýšením pohybové aktivity – nejlépe aerobní fyzická aktivita (běh, jízda na kole, plavání, rychlá chůze) alespoň 4-5xtýdně nejméně 30-45minut
    • Snížení obsahu tuků pod 35% energetického příjmu (omezení tučných, smažených a uzených mas zejména vepřového a hovězího, uzenin, sádla, špeku, slaniny, tučných a uzených sýrů)
    • omezení nasycených tuků pod 7% energ.příjmu – vepřové maso, smažené pokrmy, smetanové omáčky
    • omezení  polyenových mastných kyselin pod 10% energ.příjmu (řepkový olej), monoenové mastné kyseliny by měly tvořit 10-20% energ.příjmu (olivový olej)
  • Omezení příjmu cholesterolu pod 300mg za den
  • Pravidelný příjem potravy s omezením vysoce kalorických potravin s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů (slazené nápoje, bílé a sladké pečivo, zákusky, šlehačka, oplatky, bonbony, zmrzlina, sladké jogurty)
  • Naopak vhodné sacharidové potraviny s vysokým obsahem vlákniny (ideálně 5porcí zeleniny nebo ovoce denně a 4porce luštěnin týdně) a nízkým glykemickým indexem – okurka, rajče, paprika, kyselé zelí, květák, hlávkový salát, čínské zelí, špenát, brokolice, kedluben, cuketa, česnek, ředkve, tykve, olivy, žampiony, chřest, rebarbora, fazole, cibule, celer a zejména celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo a nepříliš sladké ovoce
  • Vhodný zvýšený příjem ryb – alespoň 3xtýdně – nejlépe mořských (tučné ryby nevadí – rybí tuk působí proti ateroskleróze)
  • Mléčné výrobky zejména kysané – jogurt nebo kefír – denně nebo alespoň ob den
  • Omezení příjmu soli pod 6g za den
  • Dostatečný přísun vlákniny v potravě (zelenina, celozrnné potraviny)

Diety u onemocnění trávícího traktu

1) Žlučníková dieta

  • redukce hmotnosti při nadváze, prevence zácpy
  • pravidelná životospráva s příjem potravy minimálně 3xdenně – ideálně 5xdenně, nejíst 3hodiny před spaním, jíst v klidu, dostatečně rozkousat sousta a omezit stres
  • při kolice     - dostatečný příjem tekutin min. 1,5-2litry/den, ideálně formou čaje
    • první den jen suchary, vařené ovoce  (kompot)
    • další dny poté rýže, těstoviny, sacharidová dieta
    • bílkoviny podáme nejprve v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později pak odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso
  • úplné a dlouhodobé vyloučení volných tuků zejména másla, sádla, smetany, chipsů, tučných sýrů, cukrovinek a majonézy
  • hlavní složkou diety jsou obilniny (těstoviny, piškoty, oves. vločky) a moučné výrobky (pečivo spíše odležené)
  • vyloučení kořeněných jídel, vaječných žloutků, kynutých těst a čerstvého pečiva
  • maso jen libové (telecí, ryby, libové hovězí), důležitá je i úprava masa, vhodné vařené a dušené maso, ze salámů jen kvalitní šunka s vysokým obsahem masa
  • mléko ředíme vodou (vhodné spíše kysané výrobky, tvaroh, nízkotučné sýry), rýže spíše formou rýžové kaše, bramborová kaše bez tuku
  • vhodná listová zelenina, mrkev, nevhodná cibule a česnek

2) Pankreatická dieta

  • přísný zákaz alkoholu
  • častější příjem lehce stravitelných jídel po menším množství (6-7xdenně á 2,5-3hodiny)
  • zvýšení obsahu bílkovin a sacharidů ve stravě na úkor tuků (masa libová a vařená) – vyloučení tučných mas, uzenin, tučných sýrů, ořechů
  • přísný zákaz smažených pokrmů
  • dostatečný příjem tekutin mezi jídly (min.1,5l/den), nepít silné čaje a kávu
  • vyhnout se ostrým kořením
  • vyhnout se nadýmavé stravě (zejména česnek, cibule, paprika, luštěniny a celozrnné pečivo)
  • při dlouhodoběji řidší stolice vhodná suplementace pankreatických enzymů

3) Jaterní dieta

  • Vychází ze žlučníkové diety
  • Při otocích omezení příjmu soli, zejména sodíku (uzeniny, konzervy, průmyslově vyráběné výrobky, slané oříšky, sýry max.100g/den, chléb max.4krajíce/den, mlék od 300ml/den)
  • Ovoce jen dobře vyzrálé
  • Nedráždivé koření
  • Zákaz alkoholu
  • Při nadváze redukce min.o 5-10%hmotnosti

4) Šetřící dieta (při funkčních potížích, vředové chorobě, chronické kolitidě)

  • Pravidelná strava 3-4xdenně
  • Nenadýmavá, lehce stravitelná strava, nesmažená, bez nestravitelných zbytků (vhodné bílé pečivo, vařené brambory)
  • Vyloučení zelí, cibule, česneku, okurek, papriky, kapusty
  • U vředové choroby nevhodný alkohol (zejména destiláty), silná káva, cola a silný čaj

5) Dieta s omezením zbytků (chron. průjmové onemocnění, akutní zhoršení chron. kolitidy)

  • Vyloučení poživatin s nestravitelnou vlákninou (omezení ovoce a zeleniny, jejich příjem vhodný zejména ve formě pyré)
  • Mléko pouze na přípravu pokrmů

6) Dietní opatření při chron. zácpě

  • Zvýšený příjem vlákniny (pšeničné otruby, ovesné vločky, celozrnné pečivo, sušené ovoce, ovoce ve slupce, kořenová zelenina, neloupané brambory, luštěniny, sója)
  • Zvýšení příjmu tekutin na min.2litry/den s vynecháním černého čaje
  • Nejíst čokoládu s vysokým obsahem kakaa
  • Zvýšení pohybové aktivity
  • Chodit na WC ihned při prvním nutkání na stolici

7) Dieta při akutní gastroenteritidě (akutní průjem event. se zvracením)

  • Klid na lůžku
  • Prvních 24hodin úplná výluka potravy, jen dostatečný příjem tekutin jako prevence dehydratace – neslazený nebo mírně slazený čaj, při současném pocitu na zvracení či zvracení možno zkusit i Coca-colu,
  • Pokud nedojde k výrazné redukci počtu stolic a zlepšení konzistence stolice při dietě během 1-3dnů vhodné zahájení léčby střevním dezinfeciens (Endiaron – volně prodejný)
  • U komplikovaných případů je vhodný rehydratační roztok – 1šálek pomerančového džusu, 4lžíce cukru nebo medu, 3/4lžíce soli, 1lžička prášku do pečiva, 1000ml převařené vody
  • Pozvolný příjem odleželého bílého pečiva, piškotů, sucharů, dušeného či vařeného libového kuřecího masa či ryb, rýže, dušené mrkve, banánů, jablek a těstovin
  • Při dobré toleranci vhodné zakysané mléčné výrobky k obnově střevní mikroflory
  • Zpočátku úplné vynechání a teprve po definitivním ústupu průjmu velmi pozvolné zapojování slaných, nadýmavých, smažených, uzených, tučných a kořeněných poživatin a potravin s vysokým obsahem vlákniny (luštěniny)

8) Dietní opatření při pálení žáhy

  • Omezení potravin zhoršujících funkci jícnového svěrače – cola, alkohol, silná káva, čaj, nápoje obsahující oxid uhličitý (perlivé minerálky, limonády), máta, čokoláda, citrusy, rajčata
  • Omezení tučných jídel, zvýšení obsahu bílkovin ve stravě (libová masa, nesmažená)
  • Omezení příjmu čerstvých pečených kynutých potravin, zejména čerstvého pečiva včetně buchet, koláčů atd.
  • Pravidelná strava v menších dávkách
  • Stravu zapíjet jen menším množstvím tekutin
  • Nejíst minimálně 4hodiny před spaním
  • Zákaz kouření
  • Redukce nadváhy
  • Zvýšená poloha hlavy při spaní (polštáře)
  • Prevence zácpy z důvodů následného zvýšeného nitrobřišního tlaku (nutná strava s dostatkem vlákniny – zelenina, celozrnné potraviny)

Dietní opatření u jiných nemocí

1) Dieta warfarinizovaných pacientů

  • Nutný pravidelný, ale omezený příjem vitamínu K ve stravě, čehož lze dosáhnout:
    • vyloučením příjmu potravin s vysokým a nestabilním obsahem vitamínu K jako jsou kapusta, špenát, zelený salát, brokolice, zelí, chřest, natě, bylinky a bylinné čaje, zelený čaj a avokádo
    • příjmem potravin se středním obsahem vitamínu K jako jsou luštěniny, maso, vnitřnosti, ovoce a ostatní zelenina s výjimkou mrkve, celeru a petržele v pravidelném množství dle zvyklostí
  • příjem kořenů mrkve, petržele a celeru není omezen
  • alkohol max. 1dávka denně (0,5l piva, nebo 2dcl vína, nebo 0,5dcl destilátu)

2) Dieta při dně

  • Pravidelná racionální výživa bez atak přejídání se či hladovění, při obezitě vhodná pomalá redukce váhy rychlostí cca 0,5kg za týden
  • Dostatek tekutin s výrazným omezením alkoholu zejména piva a destilátů (max. 1dávka za den = 0,5l piva/0,4dcl destilátu)
  • Vyloučení potravin se zvýšeným obsahem purinů:
    • vnitřnosti, zvěřina, játra, maso z mladých zvířat, masové vývary a extrakty, uzeniny, malé mořské ryby, rybí konzervy (obecně masa max.90g/den)
    • tučné a plísňové sýry, majonézy
    • kakao, čokoláda, marcipán
    • silné čaje, zrnkovou kávu, destiláty, pivo
    • luštěniny, houby
  • důležitá je příprava jídla, není vhodné nesmažení, nutné vaření ve větším množství vody
  • vyhnout se kyselým potravinám

3) Dietní opatření při močových kamenech

  • Zvýšení tvorby moče zvýšením příjmu tekutin (zejména při nedostatečném příjmu a práci v horku, minim. 2-3l/den) – nutné vymočit alespoň 2litry moči
  • Dle složení kamenů :
    • Nejčastější jsou oxalátové kameny (obsahují šťavelan vápenatý) - vynechání listové zeleniny, zejména špenátu, dále omezení čaje, kakaa, čokolády, rajčat, celeru a burských ořechů
    • Kalcium-fosfátové a kalcium-oxalátové kameny – potřeba kyselejší moči – lze toho dosáhnout zvýšením příjmu masa, sýrů a vajec
    • Kameny tvořené kyselinou močovou (nejčastěji u nemocných s dnou) – potřeba snížení příjmu masa a alkalizace moči (možno dosáhnout pitím ovocných šťáv, džusů či práškových šumivých nápojů)
    • Cystinová litiáza – nutný výrazně zvýšený příjem tekutin – nutné vymočit alespoň 4litry tekutin za den