Redukční diety Diety u onemocnění trávícího traktu Dietní opatření u jiných nemocí
Redukční diety
1) Racionální vyživa
- Pravidelná životospráva, strava minimálně 3xdenně, většinu energetického příjmu situovat do první poloviny dne (dopoledne)
- Nasycené (živočišné) tuky nesmí tvořit více než 7% denního energetického příjmu
- Obsah cholesterolu do 200mg/den
- Zvýšený obsah vlákniny ve stravě (pšeničné otruby, ovesné vločky, celozrnné pečivo, sušené ovoce, ovoce ve slupce, kořenová zelenina, neloupané brambory, luštěniny, sója)
- Zvýšená konzumace potravin obsahující vitamíny s antioxidačním účinkem (zejména zelenina a ovoce)
2) Nízkocholesterolová dieta
- Vychází z racionální výživy s důrazem na omezení příjmu nasycený mastných kyselin (zejména tučného masa živočišného původu, možno nahradit sójou), zvýšení příjmu vlákniny (celozrnné pečivo místo bílého, zvýšení obsahu ovoce a zejména zeleniny, luštěnin a otrub) a zvýšení příjmu rybího tuku (ideálně 3rybí jídla týdně – zejména mořské; ne pangasius, ne rybí prsty)
- Doporučené potraviny:
- Z masa: ryby především mořské, zvěřina, králík, kuře a krůta
- Sýry s minimem tuku v sušině, bílé jogurty, netučný tvaroh, vaječný bílek
- Čerstvá zelenina, citrusové plody, jablka
- Čaj, káva, minerální voda, ovocné šťávy, džusy
- Hořčice, křen, česnek, cibule, kečup, ocet
- Oleje s obsahem monoenových mastných kyselin (slunečnicový a zejm. olivový)
- Doporučené v omezeném množství:
- Libové hovězí a vepřové maso, šunka s vysokým obsahem masa
- Polotučné a nízkotučné mléko, sýry, kyselé mléko
- Vinný střik, nízkostupňová piva
- Oleje s polyenovými mastnými kyselinami (řepkový, sójový, kukuřičný), malé množství majonézy
- Nedoporučované potraviny:
- Vaječné žloutky
- Hranolky, tučné pečivo (bílé rohlíky, buchty)
- Plnotučné mléko a tvaroh, kondenzované mléko, tučné a smetanové sýry, plnotučné jogurty
- Smetana, šlehačka, sádlo, máslo, olej z kokosových ořechů
- Maso s viditelným tukem, bůček, paštiky, konzervy, vnitřnosti, husa, kachna, mozeček
- Majonéza
- Alkoholické nápoje, sladké minerálky, limonády, kakao, koktejly
- Moučníky, zmrzlina, bonbony
3) Diabetická dieta
- Snížení energetického příjmu u všech s BMI nad 25kg/m2 (nad 70let nad 27kg/m2) o 2000-4000kJ/den, které by mělo vést k redukci váhy o 1O%výchozí váhy rychlostí 0,5-1kg/týden
- Zvýšení energetického výdeje zvýšením pohybové aktivity – nejlépe aerobní fyzická aktivita (běh, jízda na kole, plavání, rychlá chůze) alespoň 4-5xtýdně nejméně 30-45minut
- Snížení obsahu tuků pod 35% energetického příjmu (omezení tučných, smažených a uzených mas zejména vepřového a hovězího, uzenin, sádla, špeku, slaniny, tučných a uzených sýrů)
- omezení nasycených tuků pod 7% energ.příjmu – vepřové maso, smažené pokrmy, smetanové omáčky
- omezení polyenových mastných kyselin pod 10% energ.příjmu (řepkový olej), monoenové mastné kyseliny by měly tvořit 10-20% energ.příjmu (olivový olej)
- Omezení příjmu cholesterolu pod 300mg za den
- Pravidelný příjem potravy s omezením vysoce kalorických potravin s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů (slazené nápoje, bílé a sladké pečivo, zákusky, šlehačka, oplatky, bonbony, zmrzlina, sladké jogurty)
- Naopak vhodné sacharidové potraviny s vysokým obsahem vlákniny (ideálně 5porcí zeleniny nebo ovoce denně a 4porce luštěnin týdně) a nízkým glykemickým indexem – okurka, rajče, paprika, kyselé zelí, květák, hlávkový salát, čínské zelí, špenát, brokolice, kedluben, cuketa, česnek, ředkve, tykve, olivy, žampiony, chřest, rebarbora, fazole, cibule, celer a zejména celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo a nepříliš sladké ovoce
- Vhodný zvýšený příjem ryb – alespoň 3xtýdně – nejlépe mořských (tučné ryby nevadí – rybí tuk působí proti ateroskleróze)
- Mléčné výrobky zejména kysané – jogurt nebo kefír – denně nebo alespoň ob den
- Omezení příjmu soli pod 6g za den
- Dostatečný přísun vlákniny v potravě (zelenina, celozrnné potraviny)
Diety u onemocnění trávícího traktu
1) Žlučníková dieta
- redukce hmotnosti při nadváze, prevence zácpy
- pravidelná životospráva s příjem potravy minimálně 3xdenně – ideálně 5xdenně, nejíst 3hodiny před spaním, jíst v klidu, dostatečně rozkousat sousta a omezit stres
- při kolice - dostatečný příjem tekutin min. 1,5-2litry/den, ideálně formou čaje
- první den jen suchary, vařené ovoce (kompot)
- další dny poté rýže, těstoviny, sacharidová dieta
- bílkoviny podáme nejprve v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později pak odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso
- úplné a dlouhodobé vyloučení volných tuků zejména másla, sádla, smetany, chipsů, tučných sýrů, cukrovinek a majonézy
- hlavní složkou diety jsou obilniny (těstoviny, piškoty, oves. vločky) a moučné výrobky (pečivo spíše odležené)
- vyloučení kořeněných jídel, vaječných žloutků, kynutých těst a čerstvého pečiva
- maso jen libové (telecí, ryby, libové hovězí), důležitá je i úprava masa, vhodné vařené a dušené maso, ze salámů jen kvalitní šunka s vysokým obsahem masa
- mléko ředíme vodou (vhodné spíše kysané výrobky, tvaroh, nízkotučné sýry), rýže spíše formou rýžové kaše, bramborová kaše bez tuku
- vhodná listová zelenina, mrkev, nevhodná cibule a česnek
2) Pankreatická dieta
- přísný zákaz alkoholu
- častější příjem lehce stravitelných jídel po menším množství (6-7xdenně á 2,5-3hodiny)
- zvýšení obsahu bílkovin a sacharidů ve stravě na úkor tuků (masa libová a vařená) – vyloučení tučných mas, uzenin, tučných sýrů, ořechů
- přísný zákaz smažených pokrmů
- dostatečný příjem tekutin mezi jídly (min.1,5l/den), nepít silné čaje a kávu
- vyhnout se ostrým kořením
- vyhnout se nadýmavé stravě (zejména česnek, cibule, paprika, luštěniny a celozrnné pečivo)
- při dlouhodoběji řidší stolice vhodná suplementace pankreatických enzymů
3) Jaterní dieta
- Vychází ze žlučníkové diety
- Při otocích omezení příjmu soli, zejména sodíku (uzeniny, konzervy, průmyslově vyráběné výrobky, slané oříšky, sýry max.100g/den, chléb max.4krajíce/den, mlék od 300ml/den)
- Ovoce jen dobře vyzrálé
- Nedráždivé koření
- Zákaz alkoholu
- Při nadváze redukce min.o 5-10%hmotnosti
4) Šetřící dieta (při funkčních potížích, vředové chorobě, chronické kolitidě)
- Pravidelná strava 3-4xdenně
- Nenadýmavá, lehce stravitelná strava, nesmažená, bez nestravitelných zbytků (vhodné bílé pečivo, vařené brambory)
- Vyloučení zelí, cibule, česneku, okurek, papriky, kapusty
- U vředové choroby nevhodný alkohol (zejména destiláty), silná káva, cola a silný čaj
5) Dieta s omezením zbytků (chron. průjmové onemocnění, akutní zhoršení chron. kolitidy)
- Vyloučení poživatin s nestravitelnou vlákninou (omezení ovoce a zeleniny, jejich příjem vhodný zejména ve formě pyré)
- Mléko pouze na přípravu pokrmů
6) Dietní opatření při chron. zácpě
- Zvýšený příjem vlákniny (pšeničné otruby, ovesné vločky, celozrnné pečivo, sušené ovoce, ovoce ve slupce, kořenová zelenina, neloupané brambory, luštěniny, sója)
- Zvýšení příjmu tekutin na min.2litry/den s vynecháním černého čaje
- Nejíst čokoládu s vysokým obsahem kakaa
- Zvýšení pohybové aktivity
- Chodit na WC ihned při prvním nutkání na stolici
7) Dieta při akutní gastroenteritidě (akutní průjem event. se zvracením)
- Klid na lůžku
- Prvních 24hodin úplná výluka potravy, jen dostatečný příjem tekutin jako prevence dehydratace – neslazený nebo mírně slazený čaj, při současném pocitu na zvracení či zvracení možno zkusit i Coca-colu,
- Pokud nedojde k výrazné redukci počtu stolic a zlepšení konzistence stolice při dietě během 1-3dnů vhodné zahájení léčby střevním dezinfeciens (Endiaron – volně prodejný)
- U komplikovaných případů je vhodný rehydratační roztok – 1šálek pomerančového džusu, 4lžíce cukru nebo medu, 3/4lžíce soli, 1lžička prášku do pečiva, 1000ml převařené vody
- Pozvolný příjem odleželého bílého pečiva, piškotů, sucharů, dušeného či vařeného libového kuřecího masa či ryb, rýže, dušené mrkve, banánů, jablek a těstovin
- Při dobré toleranci vhodné zakysané mléčné výrobky k obnově střevní mikroflory
- Zpočátku úplné vynechání a teprve po definitivním ústupu průjmu velmi pozvolné zapojování slaných, nadýmavých, smažených, uzených, tučných a kořeněných poživatin a potravin s vysokým obsahem vlákniny (luštěniny)
8) Dietní opatření při pálení žáhy
- Omezení potravin zhoršujících funkci jícnového svěrače – cola, alkohol, silná káva, čaj, nápoje obsahující oxid uhličitý (perlivé minerálky, limonády), máta, čokoláda, citrusy, rajčata
- Omezení tučných jídel, zvýšení obsahu bílkovin ve stravě (libová masa, nesmažená)
- Omezení příjmu čerstvých pečených kynutých potravin, zejména čerstvého pečiva včetně buchet, koláčů atd.
- Pravidelná strava v menších dávkách
- Stravu zapíjet jen menším množstvím tekutin
- Nejíst minimálně 4hodiny před spaním
- Zákaz kouření
- Redukce nadváhy
- Zvýšená poloha hlavy při spaní (polštáře)
- Prevence zácpy z důvodů následného zvýšeného nitrobřišního tlaku (nutná strava s dostatkem vlákniny – zelenina, celozrnné potraviny)
Dietní opatření u jiných nemocí
1) Dieta warfarinizovaných pacientů
- Nutný pravidelný, ale omezený příjem vitamínu K ve stravě, čehož lze dosáhnout:
- vyloučením příjmu potravin s vysokým a nestabilním obsahem vitamínu K jako jsou kapusta, špenát, zelený salát, brokolice, zelí, chřest, natě, bylinky a bylinné čaje, zelený čaj a avokádo
- příjmem potravin se středním obsahem vitamínu K jako jsou luštěniny, maso, vnitřnosti, ovoce a ostatní zelenina s výjimkou mrkve, celeru a petržele v pravidelném množství dle zvyklostí
- příjem kořenů mrkve, petržele a celeru není omezen
- alkohol max. 1dávka denně (0,5l piva, nebo 2dcl vína, nebo 0,5dcl destilátu)
2) Dieta při dně
- Pravidelná racionální výživa bez atak přejídání se či hladovění, při obezitě vhodná pomalá redukce váhy rychlostí cca 0,5kg za týden
- Dostatek tekutin s výrazným omezením alkoholu zejména piva a destilátů (max. 1dávka za den = 0,5l piva/0,4dcl destilátu)
- Vyloučení potravin se zvýšeným obsahem purinů:
- vnitřnosti, zvěřina, játra, maso z mladých zvířat, masové vývary a extrakty, uzeniny, malé mořské ryby, rybí konzervy (obecně masa max.90g/den)
- tučné a plísňové sýry, majonézy
- kakao, čokoláda, marcipán
- silné čaje, zrnkovou kávu, destiláty, pivo
- luštěniny, houby
- důležitá je příprava jídla, není vhodné nesmažení, nutné vaření ve větším množství vody
- vyhnout se kyselým potravinám
3) Dietní opatření při močových kamenech
- Zvýšení tvorby moče zvýšením příjmu tekutin (zejména při nedostatečném příjmu a práci v horku, minim. 2-3l/den) – nutné vymočit alespoň 2litry moči
- Dle složení kamenů :
- Nejčastější jsou oxalátové kameny (obsahují šťavelan vápenatý) - vynechání listové zeleniny, zejména špenátu, dále omezení čaje, kakaa, čokolády, rajčat, celeru a burských ořechů
- Kalcium-fosfátové a kalcium-oxalátové kameny – potřeba kyselejší moči – lze toho dosáhnout zvýšením příjmu masa, sýrů a vajec
- Kameny tvořené kyselinou močovou (nejčastěji u nemocných s dnou) – potřeba snížení příjmu masa a alkalizace moči (možno dosáhnout pitím ovocných šťáv, džusů či práškových šumivých nápojů)
- Cystinová litiáza – nutný výrazně zvýšený příjem tekutin – nutné vymočit alespoň 4litry tekutin za den