Pravidelná životospráva, strava minimálně 3xdenně, většinu energetického příjmu situovat do první poloviny dne (dopoledne)
Nasycené (živočišné) tuky nesmí tvořit více než 7% denního energetického příjmu
Obsah cholesterolu do 200mg/den
Zvýšený obsah vlákniny ve stravě (pšeničné otruby, ovesné vločky, celozrnné pečivo, sušené ovoce, ovoce ve slupce, kořenová zelenina, neloupané brambory, luštěniny, sója)
Zvýšená konzumace potravin obsahující vitamíny s antioxidačním účinkem (zejména zelenina a ovoce)
2) Nízkocholesterolová dieta
Vychází z racionální výživy s důrazem na omezení příjmu nasycený mastných kyselin (zejména tučného masa živočišného původu, možno nahradit sójou), zvýšení příjmu vlákniny (celozrnné pečivo místo bílého, zvýšení obsahu ovoce a zejména zeleniny, luštěnin a otrub) a zvýšení příjmu rybího tuku (ideálně 3rybí jídla týdně – zejména mořské; ne pangasius, ne rybí prsty)
Doporučené potraviny:
Z masa: ryby především mořské, zvěřina, králík, kuře a krůta
Sýry s minimem tuku v sušině, bílé jogurty, netučný tvaroh, vaječný bílek
Čerstvá zelenina, citrusové plody, jablka
Čaj, káva, minerální voda, ovocné šťávy, džusy
Hořčice, křen, česnek, cibule, kečup, ocet
Oleje s obsahem monoenových mastných kyselin (slunečnicový a zejm. olivový)
Doporučené v omezeném množství:
Libové hovězí a vepřové maso, šunka s vysokým obsahem masa
Polotučné a nízkotučné mléko, sýry, kyselé mléko
Vinný střik, nízkostupňová piva
Oleje s polyenovými mastnými kyselinami (řepkový, sójový, kukuřičný), malé množství majonézy
Nedoporučované potraviny:
Vaječné žloutky
Hranolky, tučné pečivo (bílé rohlíky, buchty)
Plnotučné mléko a tvaroh, kondenzované mléko, tučné a smetanové sýry, plnotučné jogurty
Smetana, šlehačka, sádlo, máslo, olej z kokosových ořechů
Maso s viditelným tukem, bůček, paštiky, konzervy, vnitřnosti, husa, kachna, mozeček
Snížení energetického příjmu u všech s BMI nad 25kg/m2 (nad 70let nad 27kg/m2) o 2000-4000kJ/den, které by mělo vést k redukci váhy o 1O%výchozí váhy rychlostí 0,5-1kg/týden
Zvýšení energetického výdeje zvýšením pohybové aktivity – nejlépe aerobní fyzická aktivita (běh, jízda na kole, plavání, rychlá chůze) alespoň 4-5xtýdně nejméně 30-45minut
Snížení obsahu tuků pod 35% energetického příjmu (omezení tučných, smažených a uzených mas zejména vepřového a hovězího, uzenin, sádla, špeku, slaniny, tučných a uzených sýrů)
omezení nasycených tuků pod 7% energ.příjmu – vepřové maso, smažené pokrmy, smetanové omáčky
omezení polyenových mastných kyselin pod 10% energ.příjmu (řepkový olej), monoenové mastné kyseliny by měly tvořit 10-20% energ.příjmu (olivový olej)
Omezení příjmu cholesterolu pod 300mg za den
Pravidelný příjem potravy s omezením vysoce kalorických potravin s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů (slazené nápoje, bílé a sladké pečivo, zákusky, šlehačka, oplatky, bonbony, zmrzlina, sladké jogurty)
Naopak vhodné sacharidové potraviny s vysokým obsahem vlákniny (ideálně 5porcí zeleniny nebo ovoce denně a 4porce luštěnin týdně) a nízkým glykemickým indexem – okurka, rajče, paprika, kyselé zelí, květák, hlávkový salát, čínské zelí, špenát, brokolice, kedluben, cuketa, česnek, ředkve, tykve, olivy, žampiony, chřest, rebarbora, fazole, cibule, celer a zejména celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo a nepříliš sladké ovoce
Vhodný zvýšený příjem ryb – alespoň 3xtýdně – nejlépe mořských (tučné ryby nevadí – rybí tuk působí proti ateroskleróze)
Mléčné výrobky zejména kysané – jogurt nebo kefír – denně nebo alespoň ob den
Omezení příjmu soli pod 6g za den
Dostatečný přísun vlákniny v potravě (zelenina, celozrnné potraviny)
pravidelná životospráva s příjem potravy minimálně 3xdenně – ideálně 5xdenně, nejíst 3hodiny před spaním, jíst v klidu, dostatečně rozkousat sousta a omezit stres
při kolice - dostatečný příjem tekutin min. 1,5-2litry/den, ideálně formou čaje
první den jen suchary, vařené ovoce (kompot)
další dny poté rýže, těstoviny, sacharidová dieta
bílkoviny podáme nejprve v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později pak odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso
úplné a dlouhodobé vyloučení volných tuků zejména másla, sádla, smetany, chipsů, tučných sýrů, cukrovinek a majonézy
hlavní složkou diety jsou obilniny (těstoviny, piškoty, oves. vločky) a moučné výrobky (pečivo spíše odležené)
vyloučení kořeněných jídel, vaječných žloutků, kynutých těst a čerstvého pečiva
maso jen libové (telecí, ryby, libové hovězí), důležitá je i úprava masa, vhodné vařené a dušené maso, ze salámů jen kvalitní šunka s vysokým obsahem masa
mléko ředíme vodou (vhodné spíše kysané výrobky, tvaroh, nízkotučné sýry), rýže spíše formou rýžové kaše, bramborová kaše bez tuku
vhodná listová zelenina, mrkev, nevhodná cibule a česnek
2) Pankreatická dieta
přísný zákaz alkoholu
častější příjem lehce stravitelných jídel po menším množství (6-7xdenně á 2,5-3hodiny)
zvýšení obsahu bílkovin a sacharidů ve stravě na úkor tuků (masa libová a vařená) – vyloučení tučných mas, uzenin, tučných sýrů, ořechů
přísný zákaz smažených pokrmů
dostatečný příjem tekutin mezi jídly (min.1,5l/den), nepít silné čaje a kávu
vyhnout se ostrým kořením
vyhnout se nadýmavé stravě (zejména česnek, cibule, paprika, luštěniny a celozrnné pečivo)
při dlouhodoběji řidší stolice vhodná suplementace pankreatických enzymů
3) Jaterní dieta
Vychází ze žlučníkové diety
Při otocích omezení příjmu soli, zejména sodíku (uzeniny, konzervy, průmyslově vyráběné výrobky, slané oříšky, sýry max.100g/den, chléb max.4krajíce/den, mlék od 300ml/den)
Ovoce jen dobře vyzrálé
Nedráždivé koření
Zákaz alkoholu
Při nadváze redukce min.o 5-10%hmotnosti
4) Šetřící dieta (při funkčních potížích, vředové chorobě, chronické kolitidě)
Pravidelná strava 3-4xdenně
Nenadýmavá, lehce stravitelná strava, nesmažená, bez nestravitelných zbytků (vhodné bílé pečivo, vařené brambory)
Zvýšení příjmu tekutin na min.2litry/den s vynecháním černého čaje
Nejíst čokoládu s vysokým obsahem kakaa
Zvýšení pohybové aktivity
Chodit na WC ihned při prvním nutkání na stolici
7) Dieta při akutní gastroenteritidě (akutní průjem event. se zvracením)
Klid na lůžku
Prvních 24hodin úplná výluka potravy, jen dostatečný příjem tekutin jako prevence dehydratace – neslazený nebo mírně slazený čaj, při současném pocitu na zvracení či zvracení možno zkusit i Coca-colu,
Pokud nedojde k výrazné redukci počtu stolic a zlepšení konzistence stolice při dietě během 1-3dnů vhodné zahájení léčby střevním dezinfeciens (Endiaron – volně prodejný)
U komplikovaných případů je vhodný rehydratační roztok – 1šálek pomerančového džusu, 4lžíce cukru nebo medu, 3/4lžíce soli, 1lžička prášku do pečiva, 1000ml převařené vody
Pozvolný příjem odleželého bílého pečiva, piškotů, sucharů, dušeného či vařeného libového kuřecího masa či ryb, rýže, dušené mrkve, banánů, jablek a těstovin
Při dobré toleranci vhodné zakysané mléčné výrobky k obnově střevní mikroflory
Zpočátku úplné vynechání a teprve po definitivním ústupu průjmu velmi pozvolné zapojování slaných, nadýmavých, smažených, uzených, tučných a kořeněných poživatin a potravin s vysokým obsahem vlákniny (luštěniny)
8) Dietní opatření při pálení žáhy
Omezení potravin zhoršujících funkci jícnového svěrače – cola, alkohol, silná káva, čaj, nápoje obsahující oxid uhličitý (perlivé minerálky, limonády), máta, čokoláda, citrusy, rajčata
Omezení tučných jídel, zvýšení obsahu bílkovin ve stravě (libová masa, nesmažená)
Omezení příjmu čerstvých pečených kynutých potravin, zejména čerstvého pečiva včetně buchet, koláčů atd.
Pravidelná strava v menších dávkách
Stravu zapíjet jen menším množstvím tekutin
Nejíst minimálně 4hodiny před spaním
Zákaz kouření
Redukce nadváhy
Zvýšená poloha hlavy při spaní (polštáře)
Prevence zácpy z důvodů následného zvýšeného nitrobřišního tlaku (nutná strava s dostatkem vlákniny – zelenina, celozrnné potraviny)
Nutný pravidelný, ale omezený příjem vitamínu K ve stravě, čehož lze dosáhnout:
vyloučením příjmu potravin s vysokým a nestabilním obsahem vitamínu K jako jsou kapusta, špenát, zelený salát, brokolice, zelí, chřest, natě, bylinky a bylinné čaje, zelený čaj a avokádo
příjmem potravin se středním obsahem vitamínu K jako jsou luštěniny, maso, vnitřnosti, ovoce a ostatní zelenina s výjimkou mrkve, celeru a petržele v pravidelném množství dle zvyklostí
příjem kořenů mrkve, petržele a celeru není omezen
alkohol max. 1dávka denně (0,5l piva, nebo 2dcl vína, nebo 0,5dcl destilátu)
2) Dieta při dně
Pravidelná racionální výživa bez atak přejídání se či hladovění, při obezitě vhodná pomalá redukce váhy rychlostí cca 0,5kg za týden
Dostatek tekutin s výrazným omezením alkoholu zejména piva a destilátů (max. 1dávka za den = 0,5l piva/0,4dcl destilátu)
Vyloučení potravin se zvýšeným obsahem purinů:
vnitřnosti, zvěřina, játra, maso z mladých zvířat, masové vývary a extrakty, uzeniny, malé mořské ryby, rybí konzervy (obecně masa max.90g/den)
tučné a plísňové sýry, majonézy
kakao, čokoláda, marcipán
silné čaje, zrnkovou kávu, destiláty, pivo
luštěniny, houby
důležitá je příprava jídla, není vhodné nesmažení, nutné vaření ve větším množství vody
vyhnout se kyselým potravinám
3) Dietní opatření při močových kamenech
Zvýšení tvorby moče zvýšením příjmu tekutin (zejména při nedostatečném příjmu a práci v horku, minim. 2-3l/den) – nutné vymočit alespoň 2litry moči
Dle složení kamenů :
Nejčastější jsou oxalátové kameny (obsahují šťavelan vápenatý) - vynechání listové zeleniny, zejména špenátu, dále omezení čaje, kakaa, čokolády, rajčat, celeru a burských ořechů
Kalcium-fosfátové a kalcium-oxalátové kameny – potřeba kyselejší moči – lze toho dosáhnout zvýšením příjmu masa, sýrů a vajec
Kameny tvořené kyselinou močovou (nejčastěji u nemocných s dnou) – potřeba snížení příjmu masa a alkalizace moči (možno dosáhnout pitím ovocných šťáv, džusů či práškových šumivých nápojů)
Cystinová litiáza – nutný výrazně zvýšený příjem tekutin – nutné vymočit alespoň 4litry tekutin za den